Openbare gebouwen en toegankelijkheid
Om zelfstandig en zonder stress op pad te gaan met een hulpmiddel en te genieten van de dag is het handig om te verdiepen in de toegankelijkheid van gebouwen. Niks is namelijk zo vervelend om uiteindelijk een locatie te bezoeken, waar je niet naar binnen kan.
Maar hoe kom je nu achter de toegankelijkheid van een bepaalde locatie? Op de meeste websites van musea's en bioscopen is er een kopje te vinden over toegankelijkheid, waarin te vinden is waar u als bezoeker rekening mee kunt houden. Als voorbeeld van een pagina met betrekking tot de toegankelijkheid verwijzen wij u naar het Kröller Müller museum in Otterlo. Via de volgende link kunt u zien hoe deze pagina is opgebouwd: Toegankelijkheid Museum Kröller Müller. In sommige gevallen is er geen speciale pagina opgericht voor de toegankelijkheid, maar wordt dit op de bezoekersinformatie weergeven.
Wanneer de toegankelijkheid niet goed is beschreven op de website van de locatie, neem dan contact op met de klantenservice van de locatie om de vraag te stellen. Ook kan je eens kijken naar de website of de app van 'Ongehinderd' voor de iPhone of Android toestellen, zie hiervoor de website: Ongehinderd.
In Nederland geldt er een bouwbesluit, waarbij toegankelijkheid van openbare gebouwen centraal staat voor minder valide. Samen met het VN-verdrag moet de toegankelijkheid en participatie worden verbeterd. Toch ondanks het bouwbesluit zijn er nog steeds gebouwen niet goed toegankelijk, echter bij verbouw en nieuwbouw zijn er wel meer kansen om dit te realiseren.